top of page

Drivhuseffekten

Atmosfæren har samme virkening på jorden som vores drivhus har på tomat planten. Den holder på varmen
Anna Tügel Søltoft

Drivhuseffekten har fået sin navn, da effekten kan sammenlignes med et drivhus’ egenskaber. Drivhusets vægge tillader kortbølgede solstråler at passere gennem glasset, men tilbageholder de langbølgede varmestråler. Det er den egenskab, der gør at der bliver varmt og fugtigt inden i drivhuset. Jordens atmosfære fungere som et drivhus, hvor drivhusgasser, partikler og skyer udgør væggene. Jorden har en gennemsnitstemperatur på ca. 15˚C, men uden drivhuseffekten ville den falde ca. 33˚C. Hvis det var tilfældet, ville jorden være ubeboelig for mennesker og størstedelen af de levende organismer på jorden. Grunden til at jordens atmosfære kan holde på varmen, skyldes, at drivhusgasserne absorberer den infrarøde varmestråling, som jordens overflade udstråler.

Der er konstant en balance mellem energien, som kommer ind fra solen, og energien, der udsendes fra jorden (jord-overfladen, atmosfæren og reflekteret sollys). Det vil sige, at hvis jordstrålingen har vanskeligheder med at slippe ud i rummet, bliver atmosfæren varmere for at opretholde balancen. Derfor stiger jordens temperatur, når koncentrationen af drivhusgasser forøges.

Lidt under en tredjedel af strålingen fra solen reflekteres delvist af skyerne (23%) og jordens overflade (8%), hvilket sender det tilbage til verdensrummet. Sollyset reflekteres på alle lyse overflader, hvilket indebærer skyer, havis, sne og indlandsis mm. Den resterende solstråling absorberes af jordens overflade (49%) og af atmosfæren (20%). Det er primært drivhusgasser og partikler, der absorberer solindstrålingen i atmosfæren.

Mens de lyse overflader reflekterer solindstrålingen, optager de mørke overflader strålingen. Det er blandt andet jord, hav, asfalt og mørke hustage mm. Ind-strålingen absorberes og omdannes til infrarød stråling (varmestråling).

Vores design

Vores bund er foret for at holde ordenligt på varmen

Clara Kirchhoff-Jensen

Vi har valgt, at vores drivhus skal designes på samme måde som en tipi. Det imødekommer en masse af de krav, der skal opfyldes, for at vores plante kan vokse optimalt. Åbningen i bunden gør at tomatplanter har adgang til ilt om natten samt giver luft cirkulation i tipien. Toppen af drivhuset er designet, så kondensvandet løber ud. Dette er gjort ved, at vi har klippet hul i toppen af vores tipi-dug, hvorefter vi har sat en ´hat´ over hullet, således, at kondensen kan svæve op til toppen af tipien, hvor det så rammer ´hatten´ fortættes og flyder væk.

Tomatplanter har brug for meget vand, så derfor er det vigtigt, at der en konstant tilførelse af vand til jorden. Her passer vores vandingssystem ind, da jorden selv suger det vand, der skal til for at skabe de bedste forhold. Vores vandingssystem er derudover designet således, at det ikke indeholder nogen autonome, ikke vandsikre dele.

Vi har valgt at fore vores plantekasse bund med flamingo, rockwool og plastdug. Grunden til dette er at vi vil undgå, at plantens rødder fryser da de er meget følsomme overfor kulde og frost. Flamingoen og rockwoolen sørger for, at kulden fra jorden ikke når ind planten. Plastikdugen er derimod til for at forhindre rockwoolen i at bliver våd og fugtig.

ACDN

© 2023 by Trademark.
Proudly created with Wix.com

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page

Fremtidens drivhuse

bottom of page